Изберете вашият размер:

Изберете нов размер:

Разлика в диаметрите (мм)

  ТЪРСИ

Разнообразие на модели автомобилни гуми и джанти

Открийте страхотни оферти на джанти, най-ефективните всесезонни и зимни гуми, както и летни гуми с намаление

КАКВО Е СПЕЦИАЛНОТО ЗА ЛЕТНИТЕ ГУМИ?

Летните гуми са проектирани да осигурят много добро сцепление на пътя при  условията, които срещате от пролетта до есента. Това всъщност е стандартната гума, която получавате с повечето нови или употребявани превозни средства още при доставката им.

ЛЕТНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ГУМИТЕ

Има три основни параметъра, които да ви помогнат да разпознаете летните гуми от други видове гуми:

Протекторът на гумата. Летните гуми всъщност имат по-малко ламели и по-плитък протектор от зимните гуми.

Използваните материали са различни от тези за зимни гуми, тъй като са проектирани да работят при температури над 7 ° C, на сухи и мокри повърхности. Под тази температура летните гуми губят своята ефективност.

ПРОТЕКТОР НА ГУМАТА

Летните гуми имат по-малко ламели от зимните гуми. Тази структура им позволява по-добро сцепление с пътя, като същевременно влияе положително на спирането.

По-малкото шарка на протектора осигурява повече сцепление с пътя при сухо време. Внимавайте обаче да проверите дълбочината на протектора, като използвате индикатора за износване. При износени летни гуми рискът от аквапланинг се увеличава значително.

ИМА ЛИ ОПРЕДЕЛЕНА МАРКИРОВКА НА ЛЕТНИТЕ ГУМИ?

Колелата на превозните средства често имат различни специални маркировки. Може да има символ на три планински върха със снежинка, или 3PMSF (за зимни гуми), или маркировка ALL SEASON. Въпреки това, за разлика от другите типове гуми, летните гуми нямат типични маркировки, които да показват сезона, в който трябва да се използват. 

ПРЕДИМСТВА НА ЛЕТНИТЕ ГУМИ

Летните гуми се представят по-добре при подходящите условия на употреба в сравнение със зимните или всесезонните гуми. Поради своите характеристики, те:

►Спирачният им път е по-добър на сух път спрямо зимните или целогодишните гуми (получавате почти 2 метра спирачен път в застроените зони).

►Позволява ви да шофирате по-гладко с по-малко шум.

►Консумирате по-малко гориво.

НЕДОСТАТЪЦИТЕ НА ЛЕТНИТЕ ГУМИ

Когато температурата на мястото където ползвате гумите падне под 7 градуса, не бива да използвате повече този вид гуми. При тези условия каучукът става по-твърд и по-малко еластичен. Това означава, че тяхното сцепление намалява. Поради това се препоръчват зимни или всесезонни гуми, за да се гарантира вашата безопасност.

КАКЪВ РАЗМЕР ТРЯБВА ДА ИЗБЕРА ЗА ЛЕТНИ ГУМИ?

Независимо дали имате 4x4, градска кола или SUV, не можете просто да изберете какъвто и да е размер гума за вашата кола.

Ако искате да разберете правилния размер на гумата, погледнете документите на автомобила си, колонката на вратата или капачката за гориво. Там ще намерите препоръчания от производителя размер.

Ето пример: 195/65 R15 91 T. Това ви казва, че гумата има:

►Ширина от 195 мм 

►Височина на страничната стена от 126,75 мм (или 65% от 195 мм)

►15-инчов диаметър на джантата 

►Радиална структура като почти всички гуми, които се продават днес

►Индекс на натоварване 91 (това е максималното тегло, което гумата може да издържи, тук съответства на 615 кг)

►Индекс на скоростта T (който ви казва, че максималната скорост, поддържана от колелото, е 190 км / час)

КОЛКО СРЕДНО СТРУВАТ ЛЕТНИТЕ ГУМИ?

Много е трудно да се правят оценки за цените на гумите, защото това зависи от много различни фактора.

►Размер на гумата 

►Избраната марка (отстъпка, качество, ценови клас)

►Най-важното е да изберете правилния вид гума за вашата употреба и очаквания.

►Шофирането с гуми с ниско качество с ниска цена не е проблем, ако използвате колата си в града само за кратки пътувания. Ако, от друга страна, очаквате изключителни характеристики от този вид гуми, то вие непременно ще бъдете разочаровани.

МОГА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ ЛЕТНИТЕ СИ ГУМИ ПРЕЗ ЗИМАТА?

Вероятно вече се досещате за отговора ... Ако навсякъде има сняг и лед или пътищата замръзват редовно, то е време да поставите зимни или всесезонни гуми. Използването на летни гуми в тези условия е опасно, защото те се ускоряват слабо, спират слабо, плъзгат се по-лесно и губят сцепление.

Това е така, защото всяка гума има свои собствени характеристики и ако е проектирана да държи перфектно пътя в горещо време, определено няма да се справи с повтарящи се дъжд или сняг.

КОГА ТРЯБВА ДА СМЕНЯТ ЛЕТНИТЕ ГУМИ?

Когато купувате нови гуми винаги е важно да обърнете внимание на възрастта на вашите настоящи гуми. Препоръчва се да не съхранявате същите повече от 10 години, дори и ако не смятате, че са много износени. 

Това е така, защото каучукът в тях всъщност е намалил ефективността си, така че може да имате гума, която е далеч от границата на индикатора за износване, но е напълно безполезна. Също така, след 5 години редовна употреба, трябва да проверявате гумите си в професионален гараж поне веднъж годишно.

Ако искате да разберете на колко години са вашите гуми, трябва да проверите DOT-а на гумата, който ще намерите на страничната им стена.

Също така, продължителността на живота на стандартната гума зависи от много фактори, като дизайна, превозното средство, на което са монтирани, климата, състоянието на пътищата и вашия стил на шофиране.

Дупките, прекомерната скорост, внезапното стартиране и спирането могат да ги повредят. При нормална употреба трябва да ги подменяте средно на всеки 50 до 75 000 км.

Индикаторът за износване на гумите ви помага да разберете кога е необходима смяна. Ще трябва да ги смените, ако достигнете индикатора за износване, който обикновено ще намерите на протектора (на дълбочина около 1,6 мм).

 

►Ако страничните стени на гумите или капачките на клапаните са повредени, ако има 1 см или повече пробиване в протектора или скъсване, трябва да помислите да ги замените незабавно.

►И накрая, последният фактор, който трябва да ви подскаже, че трябва да смените гумите, е когато шофирането започне да става по-малко гладко.

►Това може да се прояви във вид на вибрации на автомобила, по-лошо задържане на пътя или по-малко ефективно спиране. Преди дълго пътуване проверете състоянието на гумите си.

Ако имате някакви съмнения относно целесъобразността за ремонт или промяна, не се колебайте да потърсите съвет от специалист.

КАКВИ СА ОСНОВНИТЕ НЕЩА, КОИТО ДА ПРИПОМНИТЕ ЗА ЛЕТНИТЕ ГУМИ?

Колата ви обикновено се предлага със стандартни „летни гуми“, които са класическите гуми за плавно шофиране извън зимните месеци. Тези гуми са идеални за всякакъв вид път, както в града, така и по магистрали, стига температурата да е над 7 ° и да не вали много дъжд във вашия регион.

 

Не забравяйте, че без значение какъв тип гума използвате, вие непременно трябва да проверявате редовно налягането в гумите си. Дори най-добрите гуми няма да ви осигурят оптимална производителност, когато не се отнасяте добре с тях.

 
Финансирано от Европейския съюз. План за възстановяване и устойчивост

От 24.07.2023 г.. „Данто Груп“ ООД стартира изпълнението на договор за безвъзмездна финансова помощ BG-RRP-3.005-4546-C01
Проектът: „Решения в областта на информационните и комуникационни технологии и киберсигурността в малките и средните предприятия “ се финансира по Национален план за възстановяване и устойчивост , приоритетна ос Интелигентна индустрия, процедура BG-RRP-3.005 Общата стойност на проекта е 20 000.00 лева, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е 100%. Целта на проекта е да допринесе за ускоряване на прехода към цифровизация на икономиката чрез предоставяне на безвъзмездни средства за внедряване на информационни и комуникационни технологии и решения, осигуряващи повишаване нивото на дигитализация в предприятието.