Изберете вашият размер:

Изберете нов размер:

Разлика в диаметрите (мм)

  ТЪРСИ

Разнообразие на модели автомобилни гуми и джанти

Открийте страхотни оферти на джанти, най-ефективните всесезонни и зимни гуми, както и летни гуми с намаление

Преди да започнете да почиствате и полирате колелата си, ще трябва да се отървете от спирачния прах, който може да се е залепил по тях. На пазара има много почистващи препарати, но те не са предназначени за универсална употреба, затова трябва внимателно да прочетете етикетите, за да не повредите колелата си с химикали, които не са предназначени за тази цел.

Въоръжете се с подходящите инструменти за работа 

Когато се приготвяте да почистите колелата си, уверете се, че имате удобни меки кърпи. Ако имате работа с алуминий изберете дори бели кърпи. Микрофибърът е чудесен избор на плат. Вземете мека четка с четина, която няма да повреди повърхността на чистото ви покритие. И избягвайте киселинни почистващи препарати и телени четки на всяка цена.

Уверете се, че познавате колелата си 

Ако никога не сте се занимавали с поддръжка на собствените си колела, първата стъпка е да се уверите, че знаете какви колела имате. Материалът, от който са направени, и всяко покритие, използвано върху тях, може да направи голяма разлика в продуктите, които избирате за почистване. Винаги се уверете, че продуктите, които използвате, са безопасни за колелата, с които имате работа.

Боядисаните джанти обикновено са най-лесните за идентифициране. Те са много често срещан избор на производителите и в резултат на това се предлагат стандартно за много коли и камиони. Боядисаните джанти са издръжливи и могат да се справят безпроблемно с повечето почистващи препарати на пазара.

Прахово боядисаните джанти са ниво по-високо от боядисаните, но те могат да бъдат трудни за разграничаване. Обикновено праховото покритие се идентифицира въз основа на неговата текстура и дебелина. Обикновено дебелината праховото боядисване е поне три пъти по-дебело от стандартното боядисване. Поради начина на нанасяне на прахово покритие, той също има по-видима текстура в сравнение с боята, която обикновено е много гладка. Те са по-устойчиви на пътни химикали от боята и още по-устойчиви на почистващи химикали.

Джанта с прахово боядисване

Анодираните джанти са необичайни за обикновения клиент, но ако се интересувате от състезания (или само от вида на състезателната кола), може да се натъкнете на тях. Анодирането е електрически процес, който отваря повърхността на колелото, където цветът може да бъде уловен. Анодирането създава покритие, което прилича на цветен метал, в сравнение с покритие, което напълно скрива повърхността на метала. Бъдете внимателни, ако имате анодизирани колела, тъй като те са много податливи на повреди от киселинни почистващи препарати. Уверете се, че всяко почистващо средство, което вземете за анодирани колела, казва, че е предназначено за тях.

Физическото отлагане на пара или PVD колелата преминават през процес, подобен на хромирането. Оставя се здрав, издръжлив завършек, който издържа изключително добре на почистващите препарати и износването. Те се почистват най-добре със сапун и вода. Въпреки че приличат на хром, уверете се, че не използвате почистващ препарат за хром върху PVD покритие. Той е киселинен и може да прояде горния ви слой прозрачно покритие. 

Ако имате полирани алуминиеви джанти, ви предстои работа. Тъй като изискват доста усилия за поддръжка те вече не са чести за ползване. Ако не сте сигурни, че имате алуминиеви джанти, вземете почистващ препарат за алуминий, сложете много малко количество върху мек бял парцал и започнете да търкате това колело. Ако наистина е алуминий, ще откриете, че белият парцал бързо ще почернее от окисляването.

Ако имате механично обработени или полирани алуминиеви джанти с прозрачно покритие, всичко, от което се нуждаете, е малко сапун и вода за чинии и колелата ви ще бъдат почистени за нула време.

В случай, че не знаете, алуминиевите джанти се замърсяват много лесно. Това е така, защото комбинираният ефект от спирачния прах, пясъка и пясъчната сол могат да доведат до износване на джантата.

Ако искате колелата ви да запазят блясъка си, не забравяйте да ги почиствате 2 или 4 пъти месечно в зависимост от начина, по който използвате колата си. В противен случай това може да доведе до трайно увреждане на джантата поради корозия на метала.

Нашите съвети за грижа:

⇒Никога не мийте джантата си, докато е още гореща! 

Избягвайте автоматичните перални станции, които често използват киселинен препарат. 

Никога не използвайте желязна вата или почистващи продукти за метали, тъй като това би довело до ожулване. 

Не използвайте лак за джанти с матов цвят. 

Не използвайте хромиран лак или други подобни продукти.

Почиствайте джантата си между 2 и 4 пъти месечно. 

А за да бъдат джантите ви блестящи:

Винаги започвайте с изплакване на колелата си с чиста вода.

Използвайте почистващ продукт, специално предназначен за колела.

Нанесете и изчакайте няколко минути, но се уверете, че не изсъхва. 

Отстранете праха с гъба или четка. 

Изплакнете с бистра или деминерализирана вода. 

Изсушете с чист парцал или кожа. 

След като почистите и сте изчакали да изсъхне, можете да нанесете безцветен восъчен лак.

Как да почистите стоманени или хромирани колела 

Ако имате хромирани колела, поддържането им чисти от ръжда и корозия е от решаващо значение. Първата стъпка е да ги почистите с обикновен сапун и вода. След като са чисти, подсушете ги добре, като внимавате за драскотини и ожулвания, където ръждата може да се наслои. Използвайте мека четка, за да премахнете всичко, което не се отделя с парцал. Внимавайте обаче не само да изчеткате ръждата. Добавянето на нови драскотини по колелото само ще причини повече ръжда с течение на времето. След това използвайте хромиран лак, за да премахнете останалата ръжда. След това ваксирайте колелата, за да ги предпазите от бъдещи повреди от корозия.

Не забравяйте да изсушите 

Можете да прекарате часове в почистване на колелата си, но ако не премахнете цялата вода от тях, след като приключите с почистването, цялата ви упорита работа може да се окаже за нищо, когато колелата се покрият с водни петна. Използвайте меки кърпи от микрофибър и всеки път ще бъдете доволни от резултатите.

 

 
Финансирано от Европейския съюз. План за възстановяване и устойчивост

От 24.07.2023 г.. „Данто Груп“ ООД стартира изпълнението на договор за безвъзмездна финансова помощ BG-RRP-3.005-4546-C01
Проектът: „Решения в областта на информационните и комуникационни технологии и киберсигурността в малките и средните предприятия “ се финансира по Национален план за възстановяване и устойчивост , приоритетна ос Интелигентна индустрия, процедура BG-RRP-3.005 Общата стойност на проекта е 20 000.00 лева, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е 100%. Целта на проекта е да допринесе за ускоряване на прехода към цифровизация на икономиката чрез предоставяне на безвъзмездни средства за внедряване на информационни и комуникационни технологии и решения, осигуряващи повишаване нивото на дигитализация в предприятието.